/Files/images/rebenok-kushaet.png

/Files/images/23.12.2016 харчування (1).gif

/Files/images/23.13 харчування 2.gif

/Files/images/23.12.2016 харчування 3.gif

До уваги батьків!

затверджено грошові норми
для вихованців ДНЗ
з 9-, 10,5- та 12-годинним режимом перебування

Відповідне рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 18.01.2017 № 3 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти м.Харкова у 2017 році"

Для дошкільних навчальних закладів визначено такі грошові норми:

- вікова група від 1-го до 3-х років - 18 грн (з розрахунку: 7,2 грн з бюджету і 10,8 грн - батьківська плата);
- вікова група від 3-х до 6-ти (7-ми) років - 23 грн (з розрахунку: 9,2 грн - бюджетні кошти і 13,8 грн - батьківська плата);
- у групах з цілодобовим режимом перебування, вікова група від 1-го до 3-х років - 19 грн (з розрахунку: 7,6 грн з бюджету і 11,4 грн - батьківська плата); від 3-х до 6-ти (7-ми) років - 24 грн (з розрахунку: 9,6 грн з бюджету і 14,4 грн - батьківська плата);
- у санаторних та спеціальних групах, вікова група від 1-го до 3-х років - 19 грн; від 3-х до 6-ти (7-ми) років - 24 грн (відповідно до законодавства України).

Визначено ряд пільгових категорій з оплати за харчування у дошкільних навчальних закладах. Звільняються від оплати:

- діти-сироти та діти, що позбавлені батьківського піклування;

- діти із сімей, сукупний дохід в яких на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищив рівня забезпечення прожиткового мінімуму;

- розмір плати зменшується на 50% для батьків у сім’ях яких троє і більше дітей.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у дошкільному закладі. Режим харчування дітей у дошкільному навчальному закладі (яслах - садку) № 446 відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений завідувачем. Графік видачі їжі затверджується завідувачем закладу.

У ДНЗ ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:

- організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);

- харчування здійснюється згідно з двотижневим меню;

- щоденно на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування.

/Files/images/IMG_1930.JPG

/Files/images/IMG_0480.JPG

/Files/images/P2051312.JPG

У ДНЗ здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей сестрою медичною старшою і завідувачем ДНЗ. Результати фіксуються у «Діловому щоденнику контролю» і у журналі контролю за організацією харчування. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників.

Кожного дня, старшою медичною сестрою закладу ведеться огляд працівників харчоблоку на гнійничкові захворювання, який фіксується в журналі здоров’я працівників харчоблоку. Систематично контролюється проходження працівниками харчоблоку медичних оглядів, відповідно до чинного законодавства.

Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування.

Безпека і якість продуктів харчування та продовольчої сировини залежить від умов їх зберігання, у тому числі від температури, вологості. Комора на харчоблоці, де зберігаються продукти харчування, мають достатню вентиляцію, суха та з природнім освітленням. Стан овочів при зберіганні контролюється 1-2 рази на тиждень.

Сестра медична старша закладу контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Шеф - кухар закладу відповідає за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху. Мікробне забруднення продуктів, що виникає при їх первинній обробці, ліквідується наступною термічною обробкою.

Завідувач, сестра медична старша, вихователі груп дошкільного закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на web-сайті ДНЗ.

Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, в інформаційних куточках груп та харчоблоку щодня розміщується меню.

Усі головні принципи організації харчування в дитячому закладі реалізовані згідно з двотижневим меню (на зиму-осінь, літо-весну ), розробленому в суворій відповідності з технологічними вимогами.

У своїй роботі ми керуємося такими принципами:

У закладі відпрацьовано:

* Режим та графік харчування вихованців.

* Визначено постачальників харчування та продовольчої сировини.

* Керівником розроблено Інструкцію прийому продуктів харчування та видачі їх на кухню.

· Щоденно ведеться контроль за харчуванням.

· Щоденно інформуються батьки про раціон страв у закладі на стенді «Меню».

Кiлькiсть переглядiв: 191