Святий вечір
Господиня готує дванадцять свят-вечірніх страв: ставить узвар, варить горох, квасолю, смажить капусту, рибу, ліпить вареники, готує картоплю, гриби, кашу гречану,голубці, коржі з маком та кутю з товченої пшениці. В усьому їй допомагають діти.В цій багатій, але пісній вечері господиня представляє найголовніші плоди поля, городу і саду, ніби дає звіт новому рокові за своє багатство в минулому році.
Господар вносить сніп жита —«дідуха». Згідно з українським світоглядом Дідух був умістилищем духів-пращурів, духу житла, добрих духів.
Сьогодні не снідають і обходяться без обіду.
Ніщо не може бути в цей вечір поза домом - позичене чи десь забуте.
Всі члени родини повинні бути вдома. Кажуть, якщо в цю ніч десь заночувати, то цілий рік будеш блукати по світу.Не можна і сваритися в цей день, а навпаки, треба помиритися з ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза хатою.
Свята Вечеря —це спільна вечеря всього роду.
Після вечері відбувається ворожіння.